Rekord számú nevező a csákberényi bor és pálinkaversenyen
Zsúfolásig megtelt szombaton a csákberényi Művelődési ház, ahol 140 érdeklődő volt kíváncsi a szombati rendezvényekre.
3 esemény zajlott egyszerre: borverseny, pálinkaverseny és a "Fotósok szemével a Móri borvidéken" című fotókiálltás megnyitója.
Csákberényi borverseny:
Soha ennyi mintát még nem neveztek: 27 termelő hozta el 75 bor borát ami 26 fajtát képviselt.
A 8 fős bíráló bizottságot Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának volt főtitkára és dr. Hajdu Edit szőlőnemesítő, a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa vezette.
14 arany, 40 ezüst, 18 bronz érem született.
Aranyérmet ért el: Bernáth Miklós, Rujsz Béla, Rácz Ádám, Tranker László, Takács Lajos, Hartmann Ferenc, Szabó Gábor, Sáfrán András, Szabó Imre, Szabó József, Bánfalvy László
A legmagasabb pontszámot a Sáfrán pince 2017-es traminije érte el.
IX. Csákberényi Pálinkaverseny:
53 gazda rekord számú, 163 mintát nevezett az immár kilencedik alkalommal megrendezett Csákberényi Pálinkaversenyre.
A Móri borvidék mellett érkezett nevezés Tácról, Soponyáról, Környéről, Tatabányáról, Székesfehérvárról és Budapestről is.
A párlatokat 3 hete Takács László, a Quintessence pálinkaverseny versenyigazgatója és bírálói minősítették.
Szombaton a társadalmi zsűri elé már csak az aranyérmes pálinkák kerültek.
A verseny színvonalát jelzi, hogy a neves bírálók 32 arany, 40 ezüst és 22 bronz érmet osztottak ki.
A pálinkaverseny legjobb pálinkája Méri János környei nevező vilmoskörte pálinkája lett.
Fotósok szemével a Móri borvidéken fotókiállítás
Geszler Anikó szervezésében 19 Mór környéki fotós 57 képen mutatja be a Móri borvidék páratlan természeti és kulturális értékeit.
A kiállítás két hónapi látható a csákberényi Művelődési házban, majd más érdeklődő településekre kerül, ahol helyi fotósok képeivel egészül ki.
A kitűnő borokhoz és pálinkákhoz különleges vacsoráról gondoskodtak a szervezők: Pethő Balázs mesterszakács szarvasborjúból és vaddisznóból készített gombás ragujához Vajda József, az ország legnevesebb pékmestere sütött friss kovászos kenyeret.