Nincs református talaj, és nincs katolikus talaj. Csak talaj van. Nincs politika, csak élet van – mártír lelkészeinkre emlékeztünk

Nincs református talaj, és nincs katolikus talaj. Csak talaj van. Nincs politika, csak élet van – mártír lelkészeinkre emlékeztünk

Az 1849-ben mártírhalált halt csákberényi lelkészek, Szikszai János és Manszbarth Antal halálának 171. évfordulóján, 2020. július 12-én, vasárnap a csákberényi katolikus templomban emlékeztünk papjainkra.

Nincs református talaj, és nincs katolikus talaj. Csak talaj van. Nincs politika, csak élet van – fogalmazott Cselik László plébános.  

Cselik atya megemlékező gondolatai után az ünneplők közösen elénekelték a „Perelj uram…” kezdetű református éneket.

Brunner Mátyás szavalata után a templomi megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult.

Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták a martír papok emlekművét és néma főhajtással tisztelegtek a parókia és a templom falán levő emléktáblánál.

A csákberényi ünnepséget megtisztelte jelenletével Hajdúné Farkas Erika Nagyigmánd polgármestere valamint a Manszbarth és Szikszai családok leszármazottai.

A megemlékezés délután Nagyigmándon folytatodott, ahol települesünket Sáfrán Andrásné alpolgármester, Rácz Jánosné kepviselő, Brunnerné Nemes Gyöngyi, Huszár Béla a református egyházközség gondnoka, Sáfrán Andras presbiter és Huszárné Panni néni képviselte.

A FEOL cikke: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/171-eve-vegeztek-ki-a-csakbere...

  • létrehozva: 2020. 07. 15.
  • frissítve: 2020. 07. 16.